12 oktober 2016

Verrassende winst tegen Almelo

Het eerste team van Twente's Eerste is de competitie in de Provinciale Hoofdklasse goed begonnen. Thuis werd tegen Almelo met 8-4 gewonnen.

De Hengelose dammers begonnen met een nederlaag. In een spannende volle stand, maar behoorlijk in het defensief geraakt, zag André Nijmeijer een combinatie van Anton Jurg niet aankomen en moest al snel opgeven.

Daarna bleef het lang spannend. Op bord drie voerde Egbert van Hattem de druk op in zijn partij tegen Matthijs van Hofwegen. Die verdedigde zich nauwkeurig maar overzag een venijnig offertje gevolgd door een achterloop. Van Hofwegen hield vervolgens het hoofd koel en zorgde dat zijn schijfverlies gecompenseerd werd met een aanstaande doorbraak, en bovendien een sterke eigen verdedigingsschijf op veld 3. Het resulteerde in een remise.

Het was Gerrit Kruger die de stand gelijk trok. Tegenstander Gasthuis benutte de kansen in het middenspel niet, en het was juist Kruger die met een combinatie beslissend voordeel naar zich toe kon trekken: 3-3.

Al even verrassend was vervolgens de overwinning van Gert-Jan van den Berg tegen Hennie Jansen. Het slot van de partij stond in fel contrast met de rest van de partij. Daarin gaven de spelers elkaar weinig toe, al had Van den Berg de meest aanspraak op voordeel in het eindspel. In de slotstand dachten beide spelers dat Van den Berg een beslissende dam-afname plaatste en Jansen gaf dan ook op. Bij nader inzien bleek echter dat bij correct slaan de uitslag andersom zou zijn geweest.

Tegen Gerald Krol drong Jan Koopman niet verder aan en koos voor een overtuigende weg naar remise. Op bord 1 zette Wytze Sytsma zijn partij-lange voordeel knap in winst om tegen Gertjan Kolsté. Zijn onevenwichtige inrichting van de stand brak hem uiteindelijk op. Sytsma stootte door naar dam. Hoewel de zwartspeler zich creatief verdedigde verloor hij toch kansloos.

Twente's Eerste - DC Almelo

1. Wytze Sytsma - Gertjan Kolsté 2-0
2. André Nijmeijer - Anton Jurg 0-2
3. Egbert van Hattem - Matthijs van Hofwegen 1-1
4. Jan Koopman - Gerald Krol 1-1
5. Gerrit Kruger - Gasthuis 2-0
6. Gert-Jan van den Berg - Hennie Jansen 2-0

Eindstand: 8-4.