20 april 2016

Verlies in finale door gebrek aan scherpte

Het viertal van Twente's Eerste is er niet in geslaagd de Provinciale Beker te veroveren. In de finale werd verloren van Witte van Moort met 5-3.

De Westerhaarders kwamen met een sterk team en verrasten ons bovendien met een tactische opstelling, door hun troeven in te zetten op de borden 2 en 3.

Al vroeg in de avond ging het mis toen Gerrit Draaisma zich tot tweemaal toe verslikte in een combinatie. Jeroen Schokker had er beide malen goed het oog in en haalde de twee punten overtuigend binnen. Op het eerste bord kweet Wytze Sytsma zich goed van zijn taak en behaalde een goede zege op Bennie Lawant, wat tot een 2-2 tussenstand leidde.

Op bord twee gebeurde intussen van alles. In plaats van een gezonde positionele zet te spelen, stootte Egbert van Hattem door naar het kerkhofveld (wat in de damsport niet voor niets deze naam kent). Tegenstander Herman Hilberink verraste de zwartspeler met een venijnige combinatie.
Behalve mooi was deze echter ook duur, en het was juist zwart die met een schijf voorsprong het macro-eindspel in mocht gaan na enkele nauwkeurige manoeuvres. Bovendien was hij hard op weg om de lange lijn te veroveren met uitzicht op meer. Maar dan had de zwartspeler wel even een goede tussenzet moeten spelen, want in de partij haalde Hilberink het remisepunt binnen door (wederom) een verrassend zetje uit te voeren.

De hoop op een gelijkspel bleef nog tot na elven in leven omdat André Nijmeijer zich fel verdedigde tegen Gerbrand Hessing die met vloeiend aanvalsspel de partij had gedomineerd (en daarbij een paar keer in het zadel werd geholpen door de witspeler). Hessing bekroonde zijn spel door het complexe eindspel scherp en fraai tot winst te voeren. De witspeler kon daardoor op twee velden tegelijk net niet meer promoveren naar dam.

Wytze Sytsma - Bennie Lawant 2-0 (2)
Egbert van Hattem - Herman Hilberink 1-1 (3)
André Nijmeijer - Gerbrand Hessing 0-2 (4)
Gerrit Draaisma - Jeroen Schokker 0-2 (1)