6 april 2016

Ruime overwinning leidt tot finaleplaats

De dammers van het eerste viertal hebben zich dinsdagavond 5 april geplaatst voor de finale van de Provinciale Bekerstrijd. Lang bleef de spanning op de borden gehandhaafd maar uiteindelijk werd ruim en nog verrassend snel gewonnen van Ons Genoegen Wapenveld met 6-2.

De eerste zege werd geboekt door Egbert van Hattem. Tegenstander G. Eilander hield de witspeler lang onder controle met gezond klassiek spel. Toen de stelling switchte en de witspeler de achtergebleven lange vleugel dreigde op te sluiten, sloeg de paniek plotseling toe bij zijn tegenstander. Het opspelen van de kroonschijf werd hem direct fataal: 2-0.

Aan bord vier nam Gerrit Draaisma tegen Jaap Stegeman, gedwongen maar sterk, een combinatie die beide spelers op dam bracht met twee schijven voorsprong voor Draaisma. Deze moest echter toezien hoe hij één schijf weer terug moest geven. Een en ander bleek onfortuinlijk genoeg niet tot twee punten te leiden.

Aan bord twee haalde Wytze Sytsma de beslissende punten binnen. Hij won van F. Jongerman. Die nam moedig een voorpost met wit in op 24, gesteund door controle op veld 27. Het was echter deze combinatie van bezetting waarvan Sytsma knap en nauwkeurig spelend, van wist te profiteren. Na een spannend middenspel wist hij schijf- en partijwinst binnen te halen.

Op het eerste bord bepaalde André Nijmeijer de eindstand op 6-2. Lange tijd was de zwarte randschijf van H. van Renselaar een dankbaar aanknopingspunt voor de witspeler. Toen hij deze in het latere middenspel besloot af te ruilen, sloeg het voordeel over naar de zwartspeler. Deze dreigde in klassieke structuren van de witte over-ontwikkeling te profiteren. Maar Van Renselaar wist de zwartspeler - die bovendien in tijdnood verkeerde - niet voldoende in het nauw te brengen en bood rond de klok van 23 uur remise aan.

Twente's Eerste - Ons Genoegen Wapenveld
1. André Nijmeijer - H. van Renselaar 1-1 (4)
2. Wytze Sytsma - F. Jongerman 2-0 (3)
3. Egbert van Hattem - G. Eilander 2-0 (1)
4. Gerrit Draaisma - J. Stegeman 1-1 (2)