16 maart 2016

Viertal komt alsnog als winnaar uit de strijd

De tweede ronde in de Provinciale Bekerstrijd, tegen DDC uit Deventer, verliep bijna even bloedstollend als de voetbalwedstrijd tussen PSV en Atletico Madrid. Terwijl de bridgers in de kantine van het denksportcentrum samendromden in de kantine, en PSV zagen verliezen na strafschoppen, haalden de vier dammers van Twente's Eerste in de belendende zaal wel de benodigde punten binnen. Zij konden even later aan het schap met een 6-2 overwinning op zak.

Halverwege zag het er niet uit dat die uitslag bereikt zou kunnen worden. Egbert van Hattem had zich flink vergist tegen Hans van Hal en keek tegen schijfverlies aan. Aan de overige borden waren de standen redelijk rooskleurig maar waar de winst vandaan moest komen was nog hoogst onduidelijk.

Jan Koopman doorbrak de ban door zijn rustig verkregen voordeel in het eindspel in winst om te zetten. Zijn tegenstander, Frank Nuesink, dacht met een handig offer en een aantal achterloopjes de vierde schijf van Koopman te verschalken maar zijn berekeningen bleken op een misverstand te berusten.

Vlak daarna ging het voor de Deventenaren nog een keer flink mis. Dick Halma had een black-out en voerde een combinatie technisch verkeerd uit. Tegenstander André Nijmeijer kon niet anders dan hem op de spelregels wijzen en de twee belangrijke wedstrijdpunten te incasseren.

Na zijn schijfverlies zette Egbert van Hattem alles op alles om het centrum van witspeler Hans van Hal met zijn beperkte middelen toch te omsingelen en 'contact' te maken met de verre randschijf op 36. Daarin slaagde hij uiteindelijk. Via de lange vleugel van wit glipte hij precies op tijd naar remise.

Op het eerste bord vochten Wytze Sytsma en Paul Olde Hanhof een verbeten en hoogstaande strijd uit vanuit de Keller-opening. De zwartspeler speelde met verstand van zaken en hield zijn aanvallende stand flexibel. Witspeler Sytsma maakte het hem flink moeilijk en liet bij analyse nog een zeer fraaie slagwending zien. Daarvan werd Edwin Twiest al eens slachtoffer, maar Olde Hanhof hanteerde de juiste zettenvolgorde. De partij eindigde uiteindelijk in een gelijkwaardige remise.