10 februari 2016

Keurige vierde plaats na mooie winst op Nijverdal 2

Twentes Eerste - Nijverdal 2

Het provinciale damteam van Twente's Eerste heeft een overtuigend seizoen gedraaid in de Hoofdklasse Oost, na de promotie van vorig jaar. Dinsdagavond 9/2 werd de uitgestelde wedstrijd tegen Nijverdal 2 ingehaald, en gewonnen met 8-4.

De dammers uit Nijverdal trotseerden de sneeuw en reisden af naar Twente. Twee partijen waren van korte duur. Peters blunderde snel tegen Gerrit Draaisma en moest materiaal inleveren. Hij vocht nog even door maar de zwartspeler had geen enkele moeite meer om de winst binnen te halen. Dat gold aan de andere kant ook voor Marinus Morsink die met een damcombinatie al vroeg schijfwinst afdwong tegen Jan Koopman. Ook hier gingen de schijven in rap tempo van het bord, in de doos, en de punten naar Nijverdal: 2-2.

Twente's Eerste kwam op voorsprong door Jeroen Paalman. Hij wist zijn tegenstander positioneel onder druk te krijgen met aanvallend spel, en liet zich ook combinatief van zijn goed kant zien. Dit resulteerde in een prima winstpartij, goed voor het zelfvertrouwen van Paalman die in het seizoen al een paar keer onderuit was gegaan.

Het eerste jaar in de Hoofdklasse was voor Gert-Jan van den Berg nog moeilijk. Hoewel hij de partijen doorgaans goed opzet, schotelen zijn tegenstanders hem regelmatig akelige damcombinaties voor. Bertus Machielsen combineerde in het late middenspel handig naar dam (met een verrassende slagkeus). Danig geschrokken kwam Gert-Jan niet meer tot het beste tegenspel. Hoewel de kansen op remise er nog waren verloor hij door een drievoudige oppositie.

Egbert van Hattem zette Twente's Eerst op voorsprong. Tegenstander John Drees damde positioneel gezond en zocht het centrum op. De lange vleugel bleef echter achter in ontwikkeling. In een poging zich te bevrijden sloeg de witspeler plots anders dan gedacht + gaf bovendien een extra schijf weg om een tegencombinatie te verhinderen. Het leverde een overtuigend sterke dam op de lange lijn op.

Aard Brinkman bood zeer lang goed tegenstand tegen Wytze Sytsma. In een klassieke stand had deze echter een route naar dam in het verschiet. Het duurde even voor de opmars kon beginnen, maar doorbraak resulteerde wel in een hele sterke dam die bovendien snel vriendjes werd met de overige schijven. De tegenactie van de zwartspeler werd gesmoord in kleine combinatieve dreigingen en leverde al met al een fraaie en overtuigende winst op.

(De partijen zijn na te spelen door op de titel van dit bericht te klikken. Daarna: kiezen voor "alle uitslagen". Daar zijn de uitslagen en partijen van de vierde ronde te vinden.)


Egbert van Hattem (1161) - John Drees (844) 2-0
Jan Koopman (956) - Marinus Morsink (1255) 0-2
Wytze Sytsma (1314) - Aard Brinkman (913) 2-0
Jeroen Paalman (958)- Ronald Sempel (811) 2-0
Gert-Jan van den Berg (759)- Bertus Machielsen (765)0-2
Gerrit Draaisma (1106)- G. Peters 2-0