4 september 2015

Spannende oefenwedstrijd tegen EDC

Dinsdagavond 25 augustus speelden de dammers van Enschede en Hengelo weer tegen elkaar, om de start van het nieuwe seizoen in te luiden en de lui geworden hersencellen weer wat te activeren. Met dat laatste bleek het mee te vallen, want er werd sterk gespeeld met vele spannende en kwalitatief goede partijen tot gevolg.

Op het eerste bord speelden Wytze Sytsma en Jeroen Goudt een partij waarbij zwartspeler Goudt de aanval koos. De omsingeling van wit was stevig, maar echt bedreigen kon hij de voormalige NK-finalist niet. In het vroege eindspel werd dan ook tot remise besloten.

Op bord 2 trok Egbert van Hattem in een klassieke partij het voordeel langzaam maar zeker naar zich toe, en veroverde uiteindelijk de zeggenschap over de lange vleugel. De zwartspeler ruilde zich volgens logische manoeuvres vrij, maar zag de witspeler wel doorbreken en moest zwaar offeren om zelf ook naar dam te kunnen komen. Met een briljante 51e zet kon Karregat een plakker afdwingen en was het voordeel in materiaal voor zwart onvoldoende voor winst.
Karregat - van Hattem
[White ""][Black ""][FEN "W:W38,41,31,16,14:B44,23,18,12,07,06,06."]
Wit redt het vege lijf met 38-33! Zwart kan niet meer winnen. Er volgde ...44-49 en de remiseplakker 16-11. In plaats van de partijvariant had zwart kansrijker -maar niet winnend- 7-11 of 18-22 kunnen doen.

Op bord 3 slaagde een andere Hengeloër er wél in om te winnen. André Nijmeijer speelde tactisch sterk tegen de 'verre randschijf' van zwart op 36. Er zat voor Gino niets anders op dan te offeren toen hij in een combinatie-web gevangen zat. Hij verdedigde zich nog inventief, maar kwam niet meer goed op dam.

De vier andere partijen werden remise. Dat ging niet zonder slag of stoot. Gerrit Draaisma en Jonathan Wilbrink speelden een spannende flankpartij waarin de zwartspeler voor de Hengeloërs helaas een opgelegde schijfwinst miste. De meer klassieke partij tussen Jeroen Paalman en Henk de Lange bleef in evenwicht, en Gerrit Kruger wist de halve hekstelling tegen voorzitter Paul van de Veen overtuigend te pareren.

Gert-Jan van den Berg wist zijn tegenstander te verrassen en kwam al snel op schijfwinst tegen Jon Schoo. In het vervolg miste Gert-Jan een opgelegde winstkans en leverde Schoo's volhardende verdediging toch nog een punt op. Ook spannend was de partij tussen Henk Jansen en Munnik. Jansen vergiste zich in het late middenspel en daarna liet de witspeler er geen gras over groeien. Hij haalde de punten gedecideerd binnen.

Daarmee werd de officiële eindstand van de oefenwedstrijd 8-8. Omdat nog meer Enschedese dammers waren meegereisd, werden nog enkele extra partijen gespeeld. Zo was Maas van 't Hoog veel behendiger dan zijn tegenstander in het snel gespeelde slot, nadat hij al eerder op schijfwinst was gekomen.

Twee jeugdspelers van Hengelo, Lars van den Burg en Thomas Kersbergen, speelden lange tijd geconcentreerd en zonder grote fouten. Maar de tegenstanders uit Enschede waren zeer sterk en wisten hun surplus aan ervaring uit te buiten. Geert Engels liet zich verrassen door Albert Veltman die voor Enschede uitkwam. De totaalstand werd daardoor 10-14 voor de bezoekers.Wytze Sytsma - Jeroen Goudt 1-1
Egbert van Hattem - Piet Karregat 1-1
André Nijmeijer - Gino Schirinzi 2-0
Gerrit Draaisma - Jonathan Wilbrink 1-1
Jeroen Paalman - Henk de Lange 1-1
Gerrit Kruger - Paul van de Veen 1-1
Gert-Jan van den Berg - Jon Schoo 1-1
Henk Jansen - L. Munnink 0-2

Eindstand oefenwedstrijd: 8-8

---

Maas van 't Hoog - Harry Veldman 2-0
Lars van den Burg - Björn Veldman 0-2
Thomas Kersbergen - Luit Haan 0-2
Geert Engels - Albert Veltman 0-2

--

Totaalstand 10-14