10 december 2014

Kampioen na hachelijke momenten in Almelo

Twente's Eerste is kampioen geworden van de provinciale Eerste Klasse Oost van de PODB Overijssel. De laatste wedstrijd tegen Almelo 2 werd nipt gewonnen met 7-5. Omdat de enig overgebleven concurrent, DC Rijssen, zwaar onderuit ging tegen De Hammerdammer (10-2) is het kampioenschap een ronde voor het eind al een feit!

De zesde overwinning op rij kwam moeizaam tot stand. Op basis van volharding kwamen de punten uiteindelijk toch in het voordeel van Twente's Eerste op het scorebord.

Op bord 2 verloor Geert Engels na een goed gespeelde partij in de overgang naar het eindspel de controle over de stelling. Tegenstander Harry Jansen dwong schijfwinst af en Geert kon geen doorgang naar remise meer vinden.

Egbert van Hattem trok de score gelijk door overtuigend te winnen van Hans Lucassen. In een heksenketel-stand toonde de witspeler aan dat de zwarte stand teveel zwakke punten kende. Er moest een strategisch schijnoffer aan te pas komen, maar toen was de strijd wel gestreden.

Daarna was het lang wachten tot de overige punten verdeeld konden worden. Op de borden 1 en 5 zag het er lange tijd dreigend uit voor Twente's Eerste. Gert-Jan van den Berg haalde toch nog remise nadat hij zich op de lange vleugel ernstig had verkeken op de doorbraakkansen van tegenstander Arend Gasthuis. Gert-Jan offerde noodgedwongen een schijf en zocht doorbraakkansen door het centrum. Tegenstander Gasthuis benutte zijn kansen verre van optimaal, waardoor de zwartspeler in zijn opzet slaagde en het broodnodige bordpunt binnen hengelde.

Aan bord 1 streed Jan Koopman een moeilijk duel uit tegen Gerrit Bosch die zijn tegenstander met vloeiend centrumspel flink onder druk zette. De naar de zijkanten gedrukte zwartspeler kon nog juist op tijd offeren en zich een doorgang naar dam verschaffen. Hoewel de stand nog spannend leek, ging Bosch akkoord met remise. Bij analyse achteraf bleek die beslissing bij goed spel van zwart inderdaad correct.

Vervolgens won Gerrit Draaisma op bord 3 knap van Gerald Krol. Langzaam maar zeker veroverde Gerrit alle belangrijke velden in een flankcentrum-aanval en kwam tot doorbraak naar dam. Hij maakte de partij fraai uit door de dam af te staan om zo te komen tot een drie-om-drie oppositie.

Daarna was het aan teamcaptain Gerrit Kruger om de het zevende en beslissende punt binnen te slepen tegen Jan Wienk. Met prima positiespel had wit een gezond ogende centrumstand opgebouwd. Omdat zwartspeler Wienk niet alle tactische mogelijkheden benutte leek de remise een kwestie van tijd. Die puntendeling kwam er wel maar een poging tot schijfwinst liep voor wit bijna fout af. Wienk reageerde nu wel slim en adequaat en dwong een doorbraak af op de korte vleugel van zijn tegenstander. Toch moest hij toezien dat ook Kruger door het centrum tijdig naar dam kon komen, met remise als resultaat. Daarmee werd de eindstand op 7-5 bepaald.

Almelo 2 - Twente's Eerste
1. Gerrit Bosch - Jan Koopman 1-1 (4)
2. Harry Jansen - Geert Engels 2-0 (1)
3. Gerald Krol - Gerrit Draaisma 0-2 (5)
4. Hans Lucassen - Egbert van Hattem 0-2 (2)
5. Arend Gasthuis - Gert-Jan van den Berg 1-1 (3)
6. Jan Wienk - Gerrit Kruger 1-1 (6)